maandag 4 maart 2013

Vragen bij college week 3


Rond 1550 kwam Palladio in contact met Daniele Barbaro. Daniele Barbaro was een Ventiaanse humanisch, een aantal jaar later bouwde Palladio de villa Barbaro voor hem. In 1547 was Barbaro begonnen met het vertalen van het Vitruvius verhaal, waarbij hij zijn eigen ideeën kreeg en dus ook eigen commentaar had. Volgens Barbaro was het werk van Vitruvius geen echte proportie leer daarom een gedeelte toe met zijn opvattingen over de proporties.

Belangrijke latijnse woorden die in zijn verhaal voorkomen zijn ‘proportione’en ‘proporionalita’. Barbaro defineerd ‘proportione’ als de verhouding tussen twee grootheden en ‘proporionalita’ als een vergelijking tussen de ene en de andere proportie.  Deze uitgangspunten zijn bijvoorbeeld ook terug te vinden in de ruimtes van Villa Emo. Een voorbeeld daarvan is: bij elke kamer wordt de hoogte bepaald door verhoudingen met de lengte en de breedte van de kamer (proportione). Daarnaast staan de verschillende hoogtes van de kamers ook weer in verhouding met elkaar (proporionalita). Hierdoor zijn uiteindelijk alle ruimtes in evenwicht met elkaar.

De hoogte van een kamer in villa Emo wordt bepaald door (harmonische, rekenkundige of meetkundige) formules van Palladio. Deze verschillende plafondhoogtes staan ook weer in verhouding met elkaar.
Barbaro vind dat het proportie systeem zo complex is dat er geen ruimte is voor willekeurige proporties. Schoonheid komt alleen voort uit de juiste proporties. Een architect zal dus nooit willekeurig proporties mogen toe passen zonder genoeg kennis over deze proporties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten